Wist je dat voeding een belangrijke rol kan spelen om ervoor te zorgen dat iemand zo lang mogelijk thuis kan wonen?
In Nederland zijn veel mensen (vaak zonder het te weten) ondervoed, vooral zieken en ouderen. Afvallen is niet iets wat hoort bij ouder worden. Wees altijd alert wanneer iemand onbedoeld afvalt. Let op: ook met overgewicht kan je te ondervoed zijn!
Bij ondervoeding krijgt iemand minder energie (calorieën), eiwitten, vitamines en mineralen binnen dan nodig is. Het lichaam gebruikt dan reservevoorraden in vet- en spierweefsel. Zo worden vet en spieren afgebroken. Vooral de afbraak van spieren is nadelig. Dit kan tot gevolg hebben dat iemand meer belemmeringen ervaart bij dagelijkse activiteiten. Andere gevolgen zijn: sneller moe zijn, minder zin hebben om te eten, verminderde weerstand, meer valgevaar, langer nodig hebben om te herstellen na een ziekte en moeilijkere wondgenezing. Dit is dan ook de reden dat het zo ontzettend belangrijk is dat iemand goed gevoed is, om zo ook zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.
Het is dus belangrijk om alert te zijn op ondervoeding. Hoe eerder ingegrepen wordt bij ondervoeding, hoe beter. Een heel handig hulpmiddel hierbij is screenen volgens de SNAW65+: https://www.stuurgroepondervoeding.nl/wp-content/uploads/2016/04/Snaq_65-plus_NL_04_2016_def.pdf Het is belangrijk om dit bij risicogroepen regelmatig te doen!
Belangrijke vragen die je kunt stellen
Een vraag die je kan stellen is: bent u onbedoeld 4 kg of meer afgevallen in de laatste 6 maanden? Als de cliënt niet weet of hij in deze periode is afgevallen, vraag dan of:
- kleding ruimer is gaan zitten;
- de riem een gaatje strakker moet;
- het horloge ruimer om de pols zit.
Ga altijd na als iemand afvalt wat de reden is. Heeft iemand een verminderde eetlust, slikklachten of bijvoorbeeld problemen met het gebit? Ook sociale factoren al eenzaamheid kunnen een rol spelen.
Wat kun je doen als je vermoedt dat iemand ondervoed is?
Adviseer bijvoorbeeld om meer eiwitrijk en energierijke voeding te eten. Tips die gegeven kunnen worden:
- Eet meerdere, vaker kleine beetjes
- Probeer samen met anderen te eten
- Kies voor volle producten, zoals volle kwark, en volle melk
- Vermijd lightproducten en vetarme producten
- Besmeer brood royaal met boter en gebruik dubbel broodbeleg
- Gebruik sausjes
- Kies voor energierijke dranken zoals vruchtensap en melkdranken
- Zorg voor voldoende variatie in de voeding
- Ook bewegen en buitenlucht belangrijk om de eetlust te bevorderen
Maar het is vooral belangrijk om tijdig te verwijzen naar de huisarts en/of diëtist. Zij kunnen bepalen wat er op dat moment nodig is om te zorgen dat iemand zo snel mogelijk goed gevoed is. Ook kunnen zij eventueel dieetpreperaten of drinkvoeding voorschrijven. Wil je in contact komen met de diëtist van Vérian? Dat kan via de website of dietist@verian.nl.