De laatste tijd heb je misschien in de media wel iets opgevangen over vitamine D in relatie tot corona (COVID-19). Vitamine D zou ervoor zorgen dat je minder ziek wordt als je met het coronavirus besmet raakt. Het idee hiervan is niet gek, want er zijn wel onderzoeken geweest die laten zien dat er een verband is tussen de hoeveelheid vitamine D in het bloed en luchtweginfecties. Ook speelt vitamine D een rol in het afweersysteem.
Echter, tot voor kort is dit alleen gedaan door observationeel onderzoek. Dit is onderzoek waarbij niks veranderd wordt, maar gekeken wordt naar de hoeveelheid vitamine D in het bloed en het verloop van de ziekte. Mensen met een goede hoeveelheid vitamine D in het bloed werden minder ziek. Dit is niet volledig betrouwbaar, want de hoeveelheid vitamine D in het bloed is van meerdere factoren afhankelijk. Zo hebben ouderen en mensen met overgewicht vaker een vitamine D tekort. Dit op zichzelf zijn al risicofactoren voor COVID-19.
Omdat er dus nog veel haken en ogen aan het bovenstaand onderzoek zitten, is er onlangs een gerandomiseerde dubbelblinde studie gedaan in Spanje. Bij dit onderzoek werd de groep van 76 personen in tweeën verdeeld. Er werd een zo gelijkwaardige mogelijke verdeling gemaakt in leeftijd, geslacht, gewicht en andere factoren. De ene groep kreeg vitamine D en de andere groep een placebo (pil zonder werkzame werking). De resultaten hiervan waren veelbelovend. Er kregen 50 personen een hoge dosis vitamine D. Van deze groep belandde één persoon op de IC en is iemand overleden. Een groep van 26 personen kregen geen vitamine D. Van deze groep belandden 13 personen op de IC en zijn 2 personen overleden. De groep met vitamine D deed het dus veel beter.
Dit zijn dus veelbelovende resultaten. Echter, om er harde conclusies aan te trekken zullen er wel meer van dit soort gelijksoortige onderzoeken plaats moeten vinden met meer mensen. Op dit moment is de groep hiervoor nog te klein geweest.
Voordat er voldoende onderzoek heeft plaats gevonden, kan het zijn dat we jaren verder zijn. In de tussentijd lijkt het dus zinvol om je vitamine D zo goed mogelijk op peil te houden. Vitamine D is namelijk ook belangrijk voor stevige botten en tanden en voor een goede spierwerking. Ook beschermt het tegen bolkontkalking.
Wat kan je doen?
- Probeer iedere dag 15-30 minuten buiten te zijn met een onbedekt gezicht en onbedekte handen
- Gebruik een margarine of halvarine op brood (deze bevatten vitamine D)
- Eet wekelijks een portie vette vis (bevat ook vitamine D)
- Ben je een vrouw boven de 50 jaar of heb je een donkere huid of kom je weinig buiten of draag je hoofdbedekking, neem dan altijd een supplement met 10 microgram vitamine D per dag
- Ben je boven de 70 jaar neem dan altijd een supplement met 20 microgram vitamine D per dag
Val je niet in de groep, waarvoor het advies al geldt om extra vitamine D te gebruiken, maar wil je toch iets extra doen? Dan zijn er dus aanwijzingen dat het nuttig kan zijn een supplement te nemen. Voor volwassenen geldt dat er een bovengrens is van maximaal 100 microgram per dag. Neem niet meer dan dit, dit kan ongezond zijn. Er zijn deskundigen die een richtlijn van 20-30 microgram vitamine D noemen. Deze hoeveelheid is echter niet erg gefundeerd en alleen een soort richtlijn. Neem dus gerust een aanvullend supplement, ‘’baadt het niet dan schaadt het niet’’ (zolang je maar niet meer neemt dan die 100 microgram). Houd hierbij wel rekening met anderen. De schappen met vitamine D zijn in deze tijd vaak leeg. Zoals je hier boven leest, zijn er groepen voor wie de vitamine D noodzakelijk is om te gebruiken. Laten we solidair zijn naar elkaar en niet meer nemen dan we nodig hebben!
Bronnen
- Voedingscentrum (z.d.) Waar is Vitamine D goed voor? Geraadpleegd op 13 november 2020 van
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx#blokwaar-is-vitamine-d-goed-voor? - Voedingscentrum (z.d.) Moet ik extra vitamine D slikken als ik thuis zit vanwege corona maatregelen. Geraadpleegd op 13 november 2020 van https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding/moet-ik-extra-vitamine-d-slikken-als-ik-thuis-zit-vanwege-het-coronavirus-.aspx
- Wageningen Universiteit en research (200, 29 oktober) 29 oktober 2020 5 vragen over de invloed van vitamine D op corona. Geraadpleegd op 13 november 2020 van https://www.wur.nl/nl/nieuws-wur/Show/5-vragen-over-de-invloed-van-vitamine-D-op-corona.htm