22 Wekenprik

Als je zwanger bent, kun je twee vaccinaties halen. Tegen griep en tegen Kinkhoest (de 22-wekenprik). Deze vaccinaties beschermen je baby én jezelf. Let op: de griepprik is alleen beschikbaar in de winterperiode, tussen 15 oktober en 1 maart!

Griepvaccinatie

De griepvaccinatie beschermt zowel zwangere vrouwen als de baby tijdens de zwangerschap. Pasgeborenen en zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor ernstige griep. De vaccinatie maakt antistoffen aan die beschermen in de eerste maanden na de geboorte. Hierdoor zijn de klachten bij infectie vaak milder.

Kinkhoestvaccinatie (22-wekenprik)

Kinkhoestvaccinatie (22-wekenprik)

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken, met risico op longontsteking, hersenschade of zelfs overlijden. Jaarlijks worden zo’n 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen.

Voor directe bescherming van baby’s kunnen zwangere vrouwen zich laten vaccineren tegen kinkhoest, vanaf de 22e week in de zwangerschap. Na de vaccinatie maakt de zwangere vrouw antistoffen aan, die via de placenta naar de baby worden overgedragen. Hierdoor zijn baby’s al vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Het is belangrijk om te weten dat zonder de kinkhoestvaccinatie baby’s in de eerste maanden onbeschermd zijn, omdat er geen antistoffen zijn. Juist in de eerste maanden komt kinkhoest vaak voor.

Veiligheid

Zowel de kinkhoest- als de griepvaccinaties zijn veilig voor zowel moeder als kind. Beide vaccinaties zijn geïnactiveerd en bevatten geen levende virussen. In andere landen worden vrouwen al lange tijd gevaccineerd tijdens de zwangerschap, waardoor uit onderzoek en ervaring is gebleken dat dit veilig is voor zowel moeder als kind.

Bijwerkingen zijn mogelijk, zoals bij alle inentingen. Voorbeelden hiervan zijn slaperigheid, hoofdpijn, pijn op de injectieplek, spierpijn of een malaisegevoel.

Waar en wanneer?

Vaccineren kan vanaf de 22ste week van de zwangerschap. De griepprik is alleen beschikbaar in de winterperiode, tussen 15 oktober en 1 maart. Bij een medische indicatie, kan de vaccinatie voor de 22 weken plaatsvinden, maar dit verloopt via de huisarts. Zorg voor tijdige vaccinatie om een veilige zwangerschap en een gezonde start voor jou en je baby te waarborgen.

Vérian biedt in de gemeentes Hattem, Heerde, Epe, Voorst en Brummen de vaccinatie kosteloos aan.

Voor meer informatie kun je ook kijken op:

Of maak een afspraak voor een of beide vaccinaties.

Hoogwaardige kwaliteit

Vérian staat voor hoogwaardige kwaliteit. Kwaliteit van zorg voor de cliënt en kwaliteit van en voor de medewerkers. Kwaliteit van zorg is voor ons het voldoen aan de verwachtingen van de cliënt, binnen de doelstellingen van de organisatie. Vérian is zich ervan bewust dat geen cliënt hetzelfde is en wensen en behoeften voor elke cliënt anders kunnen zijn. Dat maakt dat we steeds met de cliënt overleggen wat voor hem of haar belangrijk is. Zorg voor kwaliteit is binnen Vérian ieders zorg.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
Thuiszorg Vérian is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.

Waar bent u naar op zoek?